Backlinks

Et backlinks er et link fra en anden side, der peger på din hjemmeside. Arbejdet med backlinks handler i høj grad om, at forbedre sine placeringer i søgemaskinerne. Arbejdet med at skaffe backlinks til en hjemmeside, er den primære del af linkbuilding.

Et backlink er nemlig et af, hvis ikke det, stærkeste enkeltstående SEO parameter, man kan arbejde med.

Men et link er ikke bare et link, der er en række parametre der spiller ind, og er med til at bestemme hvordan linket tages i mod af Google. Det er ikke alle links, som viderefører lige meget værdi/linkjuice. Vigtigste af alt kræver det at den side, du har et link fra, er indekseret i Google. Hvis Google ikke har fundet eller kan finde hjemmesiden, er linket helt uden værdi.

Hvordan påvirker backlinks dine placeringer i Google?

Backlinks fungerer som stemmer eller anbefalinger. Jo flere anbefalinger din side har, jo bedre vil din hjemmesides PageRank/autoritet være, og derigennem vil dine placeringer stige. Google og Bing bruger dermed backlinks til at bestemme vigtigheden at en hjemmeside, ved blandt andet at kigge på hvor mange anbefalinger en hjemmeside har fra andre sider. Det er heller ikke helt uden betydning hvor du får dine links fra.

Sider med mange anbefalinger, og dermed større autoritet, vil have mere autoritet at videre sende til de domæner de linker til. Der skal altså færre links til at rangere bedre, med backlinks fra sider med en høj PageRank. Denne type links er dog dyrere. Hvis en side med meget autoritet, har solgt mange links, vil prisen som regel ikke falde. Det vil den linkjuice der kan videresendes til dit domæne derimod.

Nofollow vs follow backlinks

Der er to typer af backlinks, du bør være bekendt med. Nemlig ‘nofollow’ og ‘follow’-links.

Nofollow links sender ikke værdi videre til dig domæne, og gavner derfor ikke dine placeringer. Nofollow links kan dog være med til at sikre dit en naturlig linkprofil, som vil mindste risikoen for en straf i Google. Du bør ikke betale for nofollow links.

Follow links sender værdi videre til dit domæne, og gavner dine placeringer. Du bør derfor altid sørge for, at de links du betaler for, er follow links.

Henvisende domæner og IP’er

Det første link du får fra et domæne, sender langt mere værdi videre til dig, end de efterfølgende links fra samme domæne. Det samme gør sig gældende med IP-adresser. Hvis et website der ligger på samme IP eller domæne linker til dig flere gange, vil du altså få mindre værdi ud af det 2, 3 og 100’ende link fra den side. Det giver derfor ikke mening, at købe flere links fra domæner, som du allerede har et backlink fra.

Subdomæner

Subdomæner bliver set af søgemaskinerne, som sit eget selvstændige domæne. Der er derfor ofte mindre værdi at hente, ved at få et backlink fra et subdomæne. Dette selv om mange tredje part metrics (fx domain rating), tildeler subdomæner meget værdi.