Creative Commons

Creative Commons er en samling af copyright-bestemmelser, som ikke blot beskytter medieskabere, men også tillader disse, at dele deres materiale under en række forbehold. I gamle dage tillod copyright ikke meget andet end, at du som konsument ikke måtte benytte materiale fra en anden ophavsmand. Det betød, at billeder, video, illustrationer eller andet var ‘låst’ fast til én enkelt person. Men hvad hvis en medieskaber ønsker, at dele sit indhold med andre og tillade, at materialet bruges i et ønsket omfang? Det er her Creative Commons kommer ind i billedet. Creative Commons betår af en række aftalegrundlag, som en medieskaber kan vælge at indgå. De kommer her: 

Public Domain Work

Billedet er per automatik ikke længere dækket under copyright-bestemmelserne. Dette kan skyldes, at billedet er meget gammelt eller lignende.

CC0

Egentlig betegnes denne licens som ‘Public Domain Dedication’, men det er der næppe nogen der kalder det efterhånden. Denne type licens er en total fraskrivelse af ophavshavers copyright på et medie. Du må frit bruge billedet, redigere det som du vil, samt placere billedet hvor du vil på nettet eller sociale medier. Du kan finde store databaser, hvorfra du frit kan downloade sådan materiale.

Share Alike

Du må gerne redigere billedet, men du skal samtidig udgive og fremvise originalfotoet

No Derivative Works

Du må bruge billedet – også på tværs af platforme og til kommerciel brug. Du må dog ikke redigere i billedet, herunder vende billedet spejlvendt, lægge filter på eller på anden måde manipulere billedet.

Non-commercial licens

Du må gerne bruge billedet i privat regi, men ikke til kommerciel brug. Du må derfor ikke bruge det på fx din hjemmeside eller webshop.

Attribution licens

Du må gerne bruge medieproduktet, men du må hverken ændre eller redigere og du skal kreditere ophavsretejeren.